Balanç del
Conseller
Delegat

Josep Martínez Vila

Continuarem treballant per minimitzar l’impacte sobre el nostre compte elèctric

És evident que l’activitat del grup s’ha mantingut condicionada el 2021 per l’evolució de la crisi sanitària provocada per la COVID-19 i que arrenquem l’exercici del 2022 amb previsions de recuperació, gràcies en bona part a la relaxació de les restriccions sanitàries i de mobilitat. No obstant això, ara mateix encarem un moment inèdit mundial, amb un impacte mai vist a Europa des de la II Guerra Mundial, tràgic i de profunditat en termes de vides humanes i de persones desplaçades. La invasió d’Ucraïna, a més, dibuixa un escenari en què s’han modificat moltes de les variables del nostre entorn, especialment les que afecten el consum i la volatilitat que experimenten els mercats financers i els de matèries primeres, amb un important augment de la inflació i del preu de l’energia.  

D’aquesta decisió es deriven accions amb el punt de mira cap als riscos que, per exemple, provenen dels elevats preus energètics. Els últims anys, hem pogut salvaguardar el Grup de la volatilitat i contenir els increments gràcies a la política de fer compres elèctriques en els mercats de futur i guanyar, per tant, estabilitat. Per als exercicis vinents continuarem treballant en aquest mateix sentit a fi de minimitzar l’impacte sobre el nostre compte elèctric.

Ja entrant en el resum de l’exercici del 2021, Saba ha seguit monitoritzant l’impacte de la pandèmia i els seus efectes tant sobre l’activitat econòmica com sobre la pròpia activitat del negoci, amb l’objectiu principal de recuperar la normalitat a tots els nivells. Així. l’evolució de l’activitat s’ha caracteritzat per una recuperació gradual, amb períodes d’inflexió i un cert estancament, en el primer trimestre, i d’altres amb increments propers als registrats el 2019, en correlació amb el reajustament en cada moment de les mesures de restricció adoptades per les autoritats en funció de la pròpia evolució dels indicadors sanitaris en cadascun dels nostres països.

En síntesi, es van mantenir les mesures de control de la despesa i la priorització d’inversions, alhora que es van impulsar projectes tecnològics amb una clara orientació: estimular l’activitat comercial i de negoci i garantir la integració eficient en un futur de nous aparcaments. En l’àmbit laboral, també van continuar les accions destinades a preservar la salut dels treballadors, incloent-hi la continuïtat parcial del teletreball administratiu dels serveis centrals i les mesures de dimensionament de plantilla, d’acord amb l’evolució dels nivells d’activitat. Finalment, hem mantingut els processos de sol·licitud de reequilibris de concessions i de renegociació de contractes, com també la cerca de noves oportunitats en el mercat fomentant l’allargament de la durada contractual mitjana de la cartera.

El 2021, l’activitat de rotació de Saba es va incrementar en un 29% respecte del 2020, exercici llastat per la pandèmia, tot i que encara està un 30% per sota del 2019, mentre que la xifra d’abonats va resultar un 3% superior que durant l’exercici anterior i es manté en un 9% menys que el 2019. Pel que fa a les magnituds principals, els ingressos d’explotació pugen a 234 milions d’euros, un 18% superior al 2020 i un 21% inferior al 2019, i l’EBITDA se situa en 103 milions d’euros, un 43% més que el 2020 i un 25% menys
que el 2019. Saba va invertir 25 milions d’euros durant l’exercici del 2021. Un cop més, vull subratllar l’esforç que s’ha dut a terme en l’àmbit financer, amb un exhaustiu control de la liquiditat i del deute, que en aquest segon apartat ha experimentat una reducció malgrat la situació excepcional.

L’activitat d’aparcaments del Grup es va incrementar el 2021 en un 29% respecte del 2020

El Centre d’Atenció i Control (CAC) de Saba suma més de 400 aparcaments connectats de 4 països

Entre el capítol de desenvolupament, cal destacar la culminació de diferents operacions a Portugal i Xile. Saba va aconseguir a Portugal el contracte de lloguer de l’aparcament Arena Expo (397 places), al recinte firal de Lisboa i el contracte d’arrendament de l’aparcament de les Torres Galp (135 places), també a la capital, mentre que a Porto es va aconseguir el contracte d’arrendament del Garagem Sá da Bandeira (112 places) i la renovació per explotar l’aparcament de Ribeira (318 places).

Saba va resultar adjudicatària, a Xile, del contracte de gestió de l’aparcament de la Clínica Bupa (1.136 places), a Santiago de Xile, un dels centres hospitalaris més grans del país. Així mateix, va tancar el contracte de gestió per explotar l’aparcament Parque Arauco (8.477 places), un complex de cinc centres comercials i va aconseguir renovar el contracte de gestió de l’aparcament de l’aeroport Arturo Merino Benítez (7.743 places) de la capital.

Ja el 2022, Saba ha tancat un acord per remodelar i millorar l’aparcament de la plaça d’Europa, a Platja d’Aro (Girona), un projecte en què la companyia invertirà 1,8 milions d’euros, i a Itàlia té previst inaugurar a Gènova un nou estacionament de 422 places, un cop finalitzada la construcció i adequació de les instal·lacions per donar servei a l’Hospital de Gènova Benzi. Així mateix, a la ciutat italiana de Triestre, la companyia ha resultat adjudicatària dels aparcaments de l’Hospital de Cattinara, que sumen 470 places.

En eficiència, gestió operativa i qualitat de servei, cal subratllar que el Centre d’Atenció i Control (CAC) de Saba suma actualment més de 400 aparcaments connectats d’Espanya, Itàlia, Portugal i el Regne Unit, respecte dels 235 aparcaments del 2020.

Per consolidar la recuperació, els puntals amb què comptarà la companyia passen per l’activitat comercial mitjançant l’adequació de productes de recuperació d’abonats, mobilitat elèctrica i impuls als nous canals digitals i la digitalització de processos en general. En aquest sentit, Saba continua impulsant i reforçant iniciatives de negoci estratègic com és el llançament del pagament per matrícula, tant en abonats com en rotació, en més de 60 aparcaments, a més de l’ampliació de serveis d’e-commerce del web de negoci i de l’app de Saba (amb una remodelació i millora de la funcionalitat realitzada), estenent-lo a tots els països en què opera. Les visites als webs d’Espanya, Itàlia, Portugal i Xile arriben a 1,7 milions el 2021 i el nombre de transaccions puja a més de 78.000. Les vendes d’e-commerce han augmentat un 105% respecte del 2020 i són un 90% superiors a les del 2019.

Continuem treballant perquè l’aparcament sigui alguna cosa més que un espai per a cotxes i motos, perquè sigui també per a bicicletes i altres vehicles de micromobilitat personal, carsharing i rent a car, en règim d’intermodalitat entre ells i també amb el transport públic. Saba s’ha d’adaptar als nous hàbits de les persones i treballar per ser un gestor de referència de la mobilitat, amb l’ambició d’afavorir el creixement de la companyia i obrir noves línies d’innovació en el sector, i de diversitat d’ingressos, que contribuiran a consolidar-se en el futur. Aquí podria esmentar l’última milla (taquilles d’e-commerce, distribució de proximitat), com també serveis a l’aparcament mateix: pantalles digitals, màquines de vending, flotes d’empreses, punts de rentat de vehicles, entre d’altres.

Saba continua impulsant i reforçant iniciatives de negoci estratègic com és el pagament per matrícula

M’agradaria destacar que una de les apostes estratègiques més clares de la companyia
ha estat la de reforçar el seu rol imprescindible com a punt d’infraestructura elèctrica,
iniciant-ne el desplegament el 2018. Amb un gran impuls el 2021, la companyia disposa de més de 500 punts en 118 aparcaments de cinc països (Espanya, el Regne Unit, Portugal, Xile i Itàlia) i constitueix la xarxa de recàrrega elèctrica (semiràpida i ràpida, per a abonats i de rotació) més important del sector i amb un impacte en l’estalvi d’emissions. Només a Espanya, des que vam començar les recàrregues elèctriques el desembre del 2018 s’ha registrat un estalvi de 278.861 kg dimissions de CO₂.

Tot i que és cert que, entre els reptes més grans, tenim la digitalització, l’impuls a l’activitat comercial, la cerca de noves oportunitats i la prestació de serveis a la mobilitat, també ho és seguir consolidant un equip humà compromès i amb convenciment per enfrontar-se a les incerteses que apareixen al nostre entorn i que és l’actiu més important que tenim. Vull, també en nom de l’equip directiu, agrair la gran tasca, el compromís i el sacrifici de totes les persones que formen aquest Grup i, així mateix, animar-les perquè no decaiguin a l’hora de perseguir el nostre gran objectiu, que és seguir potenciant un operador de referència internacional.